sobota 23. januára 2016

Kontrola, Dornova metóda

Vo štvrtok 6 týždňov po operácii sme absolvovali neurologickú kontrolu na klinike, kde Elinku po ochrnutí operovali a kam pravidelne dochádzame na rehabilitácie, hydroterapiu a kontroly. Bola to taká väčšia podrobnejšia neurologická kontrola, takže sme Elinku pred tým trochu okúpali a učesali, aby bola v rámci svojich možností "za fešandu." Najprv to síce vyzeralo biedne, lebo zo stresu sa vôbec nechcela hýbať a chcela byť iba u mňa v náručí, nakoniec sa však nechala presvedčiť a kontrola prebehla podľa plánu.  Lekár bol príjemne prekvapený tým, že napriek tažkému poškodeniu / ako som už spomínala Hensen typ 3, ktorý sa u Elinky tak náhle a nečakane objavil a prejavil sa kompletným ochrnutím od začiatku driekovej chrbtice / a mnohým komplikáciám, ktoré nastali ešte počas hospitalizácie, infekcia, krvácanie atď.../ u malej bielej pacientky došlo k regenerácii miechy i keď zatiaľ iba v obmedzenom rozsahu. Pochválil nás, že je naozaj vidieť, že s ňou pravidelne cvičíme aj doma, že aj zásluhou toho je na tom lepšie! Stále má však atrofované svaly na všetkých končatinách, nakoľko mala prísny kľudový režim. Potrebuje sa postupne opäť pekne osvaliť, aby vládala chodiť podľa svojich fyzických možností. Rana na chrbátiku je už zahojená. Pod ňou sú však ešte dva typy stehov, jeden sa bude vstrebávať ešte 3 mesiace, ďaľší sa bude vstrebávať asi 5 mesiacov. Hlboká citlivosť je zachovaná, motorika sa objavila v oboch zadných labkách. Prítomná  je však stále ataxia a stredná paraparéza / stredný stupeň čiastočného ochrnutia / V preklade to znamená: Narušená je ešte stále celková koordinácia pohybov, nakláňanie sa do jednej strany trvá, pravá nožička za ľavou výrazne zaostáva a stále neposlúcha. Chôdza je možná v obmedzenom rozsahu, ľavá nožička vie  robiť kroky aj keď sa rýchlo unaví. Tešíme sa z každého malého pokroku! Kontrola nás teda čaká opäť o mesiac, v prípade potreby aj skôr. Okrem cvičenia doma stále dochádzame aj na hydroterapiu, a bola u nás aj dop.terapeutka na Dornovu metódu. Po Dornovke je povinný niekoľko dňový oddych a tak sa do cvičenia dáme opäť budúci týždeň. Doporučená terapeutka mala tiež pravdu, po terapii bola Eli veľmi, naozaj veľmi  smädná, unavená a spala neskutočne dlho.  
Na čo je vlastne dobrá Dornova metóda? Jej základný význam je navracanie kĺbov a stavcov do ich fyziologickej polohy, je to jemná, manuálna práca vykonávaná v dynamike svalového aparátu. Deje sa tak voľným a prirodzeným pohybom, zároveň dochádza k uvoľneniu blokád v tkanivách. Dornova metóda má význam v strarostlivosti o oporný aparát psa. Ošetruje psiu chrbticu, kĺby, mäkké tkanivá a napráva kosti do ich správnej fyziologickej polohy. Dochádza tak zároveň k prirodzeným regeneračným a hojivým procesom. Preto je vhodná aj pri ochrnutých psíkoch ale vždy až po odbornej konzultácii s veterinárom!!  Ďakujeme ešte raz všetkým čo nám pomohli aj finačne, aj tým čo to možno ešte len majú v pláne! 

 Kúpanie? To vôbec netreba, ved ja tu ani nie som... 
 No dobre, tak ma teda okúpali, aby som bola u doktora pekná...

 neviem načo ste ma vlastne kúpali keď som zase mokrá??
hej tak mi dali aj ružový župan, vyzerám dobre? 
spinkám unavená po Dornovke

2 komentáre:

  1. Elinka vypada mnohem lepe v obliceji. Jeji vyraz je zivejsi a uvolnenejsi, urcite vi, ze je vse na dobre ceste!!! Holky jsem na vas pysna! :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Celkový počet zobrazení stránky